Få ut mer av dina investeringar: En guide till crowdfunding

Denna artikel innehåller annonslänkar.

Att investera i fastigheter behöver inte betyda att du köper ett hyreshus och hyr ut massvis med lägenheter, utan det finns även andra vägar att gå.. Investera i lån för företag (låna ut dina pengar till företag) som redan bygger, renoverar och förvaltar fastigheter (Crowdfunding). Det är en utmärkt väg att gå för dig som inte har ett stort kapital att investera.

Låna ut pengar till företag genom crowdfunding

Vad är crowdfunding?

Investeringsformen crowdfunding har blivit allt vanligare och innebär att en större grupp av människor går in och hjälper till att finansiera olika verksamheter. Crowdfunding innebär med andra ord att du investerar i projekt i ett bolag mot att du får ränta på lånet, du blir alltså ”banken”. Det finns en del olika webbplatser för crowdfunding bland annat Tessin, Funding Partner, Kickstarter, FundedByMe, Crowdculture och min personliga favorit Kameo. Där du enkelt kan låna ut dina pengar till företag som genomför renoveringar, förvärv eller nyproduktion av bostäder. Det finns även tjänster där du kan låna ut pengar till privatpersoner se mer här.

crowdfunding-ett-sätt-att-skapa-passiv-inkomst

Crowdfunding hos Kameo

Hos Kameo lånar du ut pengar till företag

Crowdfunding hos Kameo innebär att du ger fastighetsutvecklare och andra företag möjligheten att låna pengar för att utveckla sina fastigheter. Du är banken: Via dina och andra småsparares investeringar får företagen låna pengar, istället för att företagen lånar pengarna av banken så får du möjligheten att vara banken.

Tjäna pengar genom att låna ut pengar

Kameo är en svensk plattform där du kan investera dina pengar i fastigheter och fastighetsprojekt (där du kan låna ut dina till pengar företag), därmed får en månatlig avkastning. Avkastningen varierar beroende på lånens säkerhet, ju mindre säkerhet det finns i företaget som belånar sig = högre avkastning. Att investeringar i fastigheter ”kräver ett stort kapital” är en myt, en myt som Kameo motbevisar tydligt – hos Kameo kan du nämligen börja med att göra en investering på endast 500 kr.

Hur får jag månatlig avkastning?

Genom att låna ut dina pengar till företag så får du en äkta passiv inkomst. Ett mål för många är att skapa en passiv inkomst som ger en månatlig utdelning. När du investerar dina pengar i Kameo får du en avkastning på dina pengar – detta genom att du lånar ut pengar till ett företag som kan vara till olika typer av projekt, det kan vara allt från nybyggen av bostäder till ombyggnationer av gamla vindsvåningar. Företagen betalar varje månad av en del av den årliga räntan på dina utlånade pengar. Det betyder alltså att du kan återinvestera en del av din vinst varje månad. Låt säga att du lånar ut 1000 kr till ett företag med en ränta på 8%, då får du ut 80 kr på hela året på din investering. Dela sedan upp dessa 80 kr på 12 månader, så får du ut din månatliga avkastning på dina utlånade pengar. Vilket i det här exemplet blir 6,666666666666667 kr per månad. Det kanske inte låter mycket i exemplet ovan, men om du investerar 1000 kronor varje månad och väljer lån med en årlig avkastning på 8%; då kan du om 12 månader tjäna 80 kronor i månaden på dina utlånade pengar istället för 80 kronor på ett år.

Hur beskattas mina investeringar i Crowdfunding?

Din månatliga avkastning hos via Crowdfunding beskattas som allmän ränteinkomst. Det smidiga med tjänster som exempelvis Kameo är att dem lämnar in dina kontrolluppgifter, så dessa kommer att vara förifyllda när du ska deklarera.

  • Din allmäna ränteinkomst ska beskattas med 30%

Läs mer om detta hos skatteverket här.

Hur går det till?

Du registrerar ett konto på några minuter kostnadsfritt genom att fylla i uppgifter om dig själv, sedan har du tillgång till projektbeskrivningar, betalningsplaner och annat innehåll om fastighetsprojekten. Därefter kan du bilda dig en uppfattning om du vill investera i lånet eller inte. Fast innan du kan investera i ett lån behöver du ha kapital på ditt konto, detta för den enkelt över med en banköverföring eller via klarna som är samarbetspartner med Kameo. Detta hittar du mer information om i din profil när du har registrerat ditt Kameo-konto. Minsta investeringen du kan göra hos Kameo är på 500 kr, vilket betyder att det är en liten summa som behövs för att investera och få en passiv inkomst.

Hur länge är pengarna låsta i lånen?

Du kan se innan du investerar pengarna mellan vilka datum lånet gäller, efter perioden ska din investering ha återbetalats. Då kan du välja att återinvestera ditt kapital och tjäna ännu mer pengar, eller så kan du göra ett uttag på den summan du har i likvida medel på ditt konto.

Hur mycket pengar tjänar jag på investeringen?

Du kan investera dina pengar i lån med allt från 5 procent avkastning till lån med 15 procent avkastning. De vanligaste lånen på plattformen ligger någonstans mellan 7,5 till 8,5% årlig avkastning.

Det vill säga att om du investerar 1000 kr så kan du en fin avkastning, nedan ser du exempel på vilken ränta du kan få om du investerar tusen kronor. Observera, räntan blir utbetald på ett år, dvs att du får dela din årliga vinst/12 = månatlig utdelning.

8%80 kr
8,5%85 kr
9%90 kr
10%100 kr
Avkastningen i exemplet är baserat på en investering av 1000 kr.

Hur du investerar säkert

När du investerar är det viktigt att tänka på att sprida ut dina risker. Detta kan du göra genom att investera i olika typer av tillgångar, så som aktier, råvaror, fastigheter eller som i det här fallet Kameo – lån till fastigheter. Sprid ut dina risker hos när du investerar i Crowdfunding lån genom att sätta in pengar i olika lån och satsa inte allt på ett kort. Du kan även sprida ut dina risker genom att investera i lån i olika länder som Sverige, Norge och Danmark. Läs mer om hur du kan sprida dina risker när du investerar i lån på Kameos blogg.

Vad är säkertheten i Crowdfunding lån?

Det vanligaste sättet att säkra ett lån = pant eller borgen. Detta kan vara i form av en pant i en del av fastigheten, aktiepant osv. Borgen är antingen en personlig borgen eller bolagsborgen.

Tänk på att du kan förlora delar eller hela summan av dina pengar om företaget som du lånar ut pengar till går i konkurs. För att minska risken att du förlorar dina pengar är det därför är viktigt att du sprider ut dina risker genom att investera i olika lån.

Obs: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Relaterade inlägg

10 Passiva Inkomster: Skapa ekonomisk frihet med mångsidiga investeringar

Att tjäna pengar medan du sover är inte längre en ouppnåelig dröm. Passiva inkomster ger dig möjligheten att investera en gång och sedan låta pengarna arbeta för…