BRRRR metoden – tjäna pengar på renovering

Denna artikel innehåller annonslänkar.

Vad är BRRRR metoden?

Inledningsvis går vi igenom vad BRRRR metoden är, sen hur den går till steg för steg och så avslutar vi med viktiga saker att tänka på under och efter processen. BRRRR metoden är en strategi som ofta används inom fastighetsbranschen. Metoden används både av privatpersoner och företag och innebär att du köper, renoverar, hyr ut eller säljer fastigheter. Du kan välja att göra delar av metoden om du exempelvis ska köpa en egen bostad och bo kvar i din fastighet efter renovering.

BRRRR metoden

Vad står för BRRRR för?

BRRRR står för Buy, referb (rehab), rent, refinance och repeat. På svenska översätts BRRRR metoden till köp, renovera, hyr ut, refinansiera och repetera. Ett exempel på en person och företag som framgångsrikt använder sig av denna metod är fastighetsmiljardären Roger Akelius. Roger Akelius grundade företaget Akelius Fastigheter AB år 1994, numera heter bolaget Akelius Residential Property AB. Läs mer om företaget här.

Hur går BRRRR metoden till?

1. Buy (köp fastigheten)

Buy. Du köper en fastighet som ligger under marknadsvärdet. En fastighet som är i behov av små renoveringar alternativt är ett större renoveringsobjekt.

  • Tänk på att du inte ska investera mer än 75% av fastighetens värde efter ARV (After Repair Value). Om du har möjlighet att inte sätta in mer än 30% av köpeskillingen i kontantinsats ska du undvika att gå in med mer än 30%.

2. Refurb (renovera fastigheten)

Refurb (rehab). Renovera fastigheten och se till att fokusera på funktion över lyx. Det är bättre att fokusera på hög kvalitet än lyxiga saker, då de lyxiga sakerna sällan lönar sig. Däremot är en hög kvalitet och standard på produkterna du väljer till fastigheten en stor bidragande faktor för en bra affär. Kom ihåg – förädla lagom!

Bild på en pågående renovering med hantverkare som jobbar med BRRRR metoden.

Samla även statistiken över ditt område för att se vilken målgrupp som passar din fastighet, detta kan hjälpa dig välja produkt- och materialval som är mer attraktivt för den relevanta målgruppen.

3. Rent (hyr ut fastigheten)

Rent. Se till att alla bostäder i din fastighet blir uthyrda, på så sätt kan du maximera intäkterna från din fastighet. Detta leder även till att värdet på din fastighet ökar och du får en högre ROI i slutändan. Vad är ROI? – Return of Invest. ROI står alltså för avkastningen som du får tillbaka på din investering.

Hyra ut din fastighet kan du göra via plattformar som exempelvis Samtrygg.

4. Refinance (värdera om fastigheten och refinansiera)

Refinance! Se till att refinansiera din fastighet efter renovering. Detta genom att du gör en omvärdering av bostaden och förhandlar om dina lån hos banken. Tack vare att du har renoverat och hyr ut fastigheten till fullo så ökar fastighetens värde. Ett ökat fastighetsvärde gör det enklare att omförhandla dina lån vilket i sin tur leder till en lägre ränta och en högre avkastning för dig. När du refinansierar din fastighet får du även ut mer kapital som du kan investera en ny fastighet.

5. Repeat (repitera)

Repeat! Därefter är nästa steg i metoden att repetera processen. Metoden kan du repetera hur många gånger som helst! Då börjar du att och bygga upp ditt eget fastighetsimperium. Tack vare din tidigare refinansiering så får du ett kapitaltillskott som du kan återinvestera i ditt nya fastighetsprojekt.

Tänk på det här!

När du använder dig av BRRRR metoden så ska du se till att du har minst två EXITS (utvägar) – innan du går in i din investering! Det kan vara att du exempelvis 1.) hyr ut till hyresgäster och 2.) har möjlighet att flippa (sälja av) fastigheten. Marknaden kan ha gått ner när det är dags att sälja fastigheten och i sådana fall är det viktigt att ha en bra EXIT i åtanke, exempelvis att du avvaktar marknadslägets utveckling och istället hyr ut fastigheten. På så vis kan du minimera risken att förlora dina pengar på fastighetsaffären.

Försök att alltid vara lösningsorienterad och kreativ med de möjligheter och utmaningar som presenteras. Det är viktigt att du inte fastnar i negativa tankemönster och tänker att du är helt låst i situationen. Fördelarna med fastigheter är många och det finns många olika vägar att gå och lösningar att ta. Prata med andra fastighetsinvesterare – hör om de har någon lösning som kan passa dig.

Annons

Skatt på dina fastigheter vid BRRRR metoden

När du använder dig av investeringsmetoden BRRRR är det viktigt med skatteplanering. Därför är det en viktig del att ha koll på, alternativt kan du använda dig av en professionell skatteplanerare. Läs på om hur du skatteplanerar för att få ut maximal vinst av dina fastighetsaffärer. Var även noga med att ta reda på vad som gäller i det land och område som du väljer att investera i.

Inspiration för fastighetsinvesteringar

Kolla in dokumentären ”En vanlig miljardär” på SVT. Där får du se hur fastighetsmiljardären Roger Akelius tänker och genomför sina affärer. Det finns en hel del att lära av andra som har genomfört resan som du själv nyss har påbörjat!

Vill du ha fler passiva inkomster?

Låna ut dina pengar till företag.

Relaterade inlägg

Marknadsvärde i fastighetsvärlden: Förståelse, Beräkning och Jämförelser

Marknadsvärde är en central term inom fastighetsvärlden som har en djupgående påverkan på köp, försäljning och investeringar. Att förstå vad marknadsvärde innebär, hur det beräknas och hur…

Avkastning på fastighet: Skapa lönsamhet för din portfölj

Som fastighetsinvesterare är avkastning på dina fastigheter en nyckelfaktor som definierar hur lönsam din portfölj är. Att förstå och maximera avkastningen är avgörande för att uppnå ekonomisk…

Kapitaltillväxt i fastighetsinvesteringar: Att odla framtidens vinstmöjligheter

När det kommer till fastighetsinvesteringar är det få faktorer som är lika betydelsefulla som kapitaltillväxt. Det är denna tillväxt över tid som skapar den grund för framtida…

SMARTA MÅL

SMARTA Mål: SMART mål för dina fastighetsinvesteringar

Varför är ”Varför” så viktigt för dina SMARTA fastighetsinvesteringar? Innan vi dyker in i detaljerna om hur du kan skapa SMARTA fastighetsinvesteringar, låt oss börja med att…

Nätverkande för att bli en framgångsrik fastighetsinvesterare

Bygg upp ett framgångsrikt fastighetsnätverk

Att investera i fastigheter är en spännande resa som kräver mer än bara kapital. För att verkligen blomstra på fastighetsmarknaden behöver du ett starkt och välfungerande nätverk….

10 Passiva Inkomster: Skapa ekonomisk frihet med mångsidiga investeringar

Att tjäna pengar medan du sover är inte längre en ouppnåelig dröm. Passiva inkomster ger dig möjligheten att investera en gång och sedan låta pengarna arbeta för…