25 spartips: Minska på onödiga utgifter och spara pengar

Denna artikel innehåller annonslänkar.

Det finns flera faktorer som kan hjälpa dig att spara pengar och bli av med onödiga avgifter, här går vi igenom några smarta och enkla spartips som hjälper dig att spara pengar.

Inflationen och höjda räntor får många hushåll att fundera över hur de ska klara av sin ekonomiska situation. Oavsett hushåll och budget så finn det enkla saker en kan göra för att få ner kostnaderna – allt från att se över sin belysning, till att jämföra försäkring och byta till ett billigare alternativ, till att maximera dina köp när du handlar online.

Här kommer våra bästa tips inom 6 olika områden som du själv kan påverka med hjälp av 25 spartips!

1. Se över din elkonsumtion

Sänk din elräkning genom energieffektivisering!
Det finns flera smidiga sätt att få ner din elkostnad – helt enkelt genom att energieffektivisera ditt hem.

  • Spartips 1: Byt till LED-ljuskällor till dina lampor och dra ner på elförbrukningen.
  • Spartips 2: Installera rörelsesensorer – använd lamporna automatiskt när de behövs!
  • Spartips 3: Använd dimmers på dina inomhus- och utomhuslampor.
  • Spartips 4: Dra nytta av timers (för belysning och hushållsapparater).
  • Spartips 5: Investera i solcellspaneler så kan du inte bara spara pengar, utan även sälja vidare eventuellt elöverskott och på så vis få in mer pengar.
  • Spartips 6: Installera solcellslampor utomhus och dra ner på belysningens elkonsumtion utomhus.
  • Spartips 7: Byt ut gamla vitvaror mot energisnåla alternativ.
  • Spartips 8: Använd dina elprodukter under tider på dygnet när elpriserna är som billigast.

LÄS MER: Stockholms Ljusbutik har en guide med flera spartips på hur du kan spara el hemma.

sänk dina elkostnader med rätt belysning >>

2. Maximera dina onlineköp!

Spara mer pengar när du shoppar online.

  • Spartips 9: När du handlar online är det smart att använda sig av Cashback-sajter, så att du får tillbaka pengar på ditt köp – här är vårt cashback tips.
  • Spartips 10: Se efter om det finns aktuella rabattkoder som gäller hos den onlinebutik du planerar att handla från .

3. Jämför alltid innan du handlar

Jämför för att hitta det bästa (och billigaste) alternativet.

  • Spartips 11: Jämför olika elleverantörer (använd exempelvis www.elskling.se).
  • Spartips 12: Jämför olika matbutiker (använd exempelvis www.matpriskollen.se).
  • Spartips 13: Jämför alla typer av försäkringar eller anlita en försäkringsmäklare som kan hjälpa dig att se till så att du inte betalar dubbelt för någonting som du kanske redan är försäkrad mot.
  • Spartips 14: Jämför priser när du handlar online (exempelvis PriceRunner eller Prisjakt).

4. Undersök om din bank är mest fördelaktig att vara kund hos

Genom att byta bank eller förhandla om ditt bolån så kan du dra ner på dina månadsutgifter.
Många tror att det är krångligt att förhandla om sina lån och att det inte går att få en bättre ränta på lånet. Även om bankärenden kan kännas tråkiga, svåra och ibland lite läskiga så är det mycket enklare att få bättre villkor än vad många tror!

Tips när du ska förhandla om ditt bolån:

  • Spartips 15: Jämför räntor hos andra (och flera) banker
    Ta din tid och kolla runt på olika banker och jämför vilka räntor bankerna erbjuder. Nästa steg är enkelt och du kan göra det utan någon större ansträngning – begär ut ett amorteringsunderlag från din nuvarande bank. Underlaget får du enkelt genom att kontakta din bank och be dem att skicka ditt amorteringsunderlag, detta kan du välja att antingen få digitalt eller i brevlådan.

    Kort efter du har begärt ut amorteringsunderlaget så kommer en förhandlare från din bank att kontakta dig, detta för att försöka att inte tappa dig som kund till en annan bank. Banken kommer förmodligen att fråga dig varför du har begärt ut amorteringsunderlaget och om du funderar på att byta bank. Nu är du i ett fördelaktigt förhandlingsläge, nu är det dags att använda det underlag på vilka räntor som andra banker erbjuder. Förhandla med din bank och fråga vilken ränta de kan erbjuda. Jämför mot dit underlag, men sluta inte här!

    Om du har andra tillgångar, exempelvis passiva inkomster som inte var med i beräkningen när du tog bolånet, så kan du ta upp och berätta om dessa tillgångar till banken. Detta gör att banken kan se dig som en stabil och pålitlig kund. Få din bank att förstå att du kan bli en långvarig kund, om dem tar hand om dig på rätt sätt. Bankerna är ute efter personer som de tror kommer att vara kund och låna pengar länge av banken – det är ju på sådana kunder som de tjänar pengar. Använd detta till din fördel, nyttja din research och material och våga förhandla med din bank.
  • Spartips 16: Jämför dina bolån på olika jämförelsesajter.
    Hos jämförelsesajter som Lendo, Comboloans och Compricer kan du få hjälp med att hitta en bank som potentiellt kan erbjuda dig en lägre ränta än din nuvarande. Du bör likväl samtidigt på egen hand kolla runt med olika banker för möjligheten att få ännu lägre ränta.

    Dra nytta av dina kontakter! Prata med din familj, vänner och kollegor och hör efter med dem om vilka räntor de har på sina lån och vilken bank de har. Kontakta sen din bank, använd underlaget från dina nära och bekanta, och se om du kan få erbjudande om bättre ränta.
  • Spartips 17: Jämför och samla dina privatlån och blancolån
    Genom att samla dina lån hos en bank så kan du få än bättre villkor, försök att få till en lägre ränta på dina privatlån om du kan. Hos exempelvis www.lånoo.se kan du jämföra lån hos olika banker och se vilka som erbjuder dig lägst ränta på dina privatlån, blancolån och flera andra typer av lån.

Annons

5. Minska dina hushållskostnader

Några saker som du själv kan göra för att minska dina hushållskostnader.

  • Spartips 18: Spara på elen genom att först värma upp vatten i en vattenkokare istället för på spisen.
  • Spartips 19: Duscha kortare stunder och använd inte jättevarmt vatten. För att minska på vattenanvändningen kan du stänga av vattnet när du använder schamponerar håret och lägger i balsam. Då minskar du användningen av varmvatten och vatten – positivt för plånbok och miljö!
  • Spartips 20: Ät inte mer än nödvändigt! Ett vanligt misstag som vi människor ofta gör är att äta tills vi är proppmätta. Att äta tills en är proppmätt är varken bra för din kropp eller hälsa. Om du istället äter tills att du känner dig nöjd kommer det att kännas bättre i kroppen, samtidigt som du kan få över mat till nästa dag.

    Ibland kan det vara svårt att avgöra om du är mätt eller ej, vänta då runt 20 minuter för att avgöra om du verkligen fortfarande är hungrig eller bara var sugen på mer. Du kan också ta ett glas vatten – ofta tror vi att vi hungriga när kroppen egentligen bara behöver vatten. Ett gott tips för kroppen och hälsan är också att alltid börja måltiden med att dricka ett glas vatten.
  • Spartips 21: Laga matlådor – till jobbet och till nästa dag hemma.
  • Spartips 22: Ta med dig kaffe hemifrån. I Sverige är kaffekonsumtionen stor och kaffepriserna stiger samtidigt rejält i pris i och med världsläget. Istället för att köpa en dyr kaffe på café – brygg hemma och njut av kaffet i en egen termosmugg.

6. Privatekonomi: Bygg en buffert och investera i framtiden

Ett privat sparande är ett smart sätt att bygga upp en buffert för både oförutsedda och planerade utgifter, det är också ett sätt att investera i dig själv och de projekt som är viktiga för dig.

  • Spartips 23: Start ett sparkonto med ränta
    Ett sparkonto med ränta är ett bättre och mycket mer fördelaktigt sparande än om du bara har dina pengar på ett vanligt nollräntekonto. Via denna länk kan du se exempel på sparkonton som ger ränta på ditt sparkapital. Du kan välja mellan rörlig ränta (där du kan plocka ut dina pengar när du vill) och fast ränta (där dina pengar är låsta under en förbestämd tid).
  • Spartips 24: Börja spara smått
    Du behöver inte lägga undan stora summor av lönen varje månad för att komma igång med ditt sparande och bygga ett sparkapital. Börja med en summa som du känner att du kan avvara för månaden – det räcker med alltifrån 100-500 kr till 1 000-3 000 kr. Kom ihåg att det är bättre att komma igång och spara lite i taget än ingenting alls!
  • Spartips 25: Byt fonder
    Om du investerar dina pengar i fonder så tar varje fond ut en avgift för att sedan investera dina pengar i olika typer av företag. Därför är det smart att jämföra olika fonders avgifter, det kan variera en hel del! En vanlig miss många gör är att låta sin bank hantera ens placeringar i fonder, vilket ofta är till bankernas fördel då de kan välja placeringar som ger bankerna mer pengar via fondavgifterna. Om du inte känner dig manad till att lära dig om fonder eller aktier så kan du använda dig av en sparrobot med låga avgifter. Ett exempel på sådan tjänst är Savr.

    Tänk på att du även bör sprida ut dina risker genom att diversifiera din portfölj i olika tillgångar och på så vis inte ”lägga alla ägg i en korg”.

Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och
minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet
.

LÄS MER: Lär dig mer om andra investeringsmöjligheter så som crowdfunding.

Kom igång med crowdfundinG >>

Investerat kapital och dess effekt på privatekonomin

Avslutningsvis vill vi peka på effekten som ett investerat kapital kan göra för dig.

På grund av inflationen så förlorar pengar snabbt sitt värde, därför är det viktigt att följa med i utvecklingen och försöka minska dina förluster där du kan. Få ut mer av dina pengar genom att förvalta dem på ett sparkonto med sparränta och investera delar av dina pengar i olika tillgångar. Investera summor som du inte är beroende av – det vill säga; en investering i marknaden (exempelvis fonder och aktier) medför alltid en risk. Det finns alltid en risk för att du kan förlora delar av eller hela din investering, så investera bara summor som du har ”råd att förlora”. Du ska alltså ha ett kapital vid sidan av dina investeringar som du kan klara dig på – för levnadskostnader så som nöjen och utgifter.

Obs! Du bör välja en bank som är ansluten till den statliga insättningsgarantin. Detta innebär att du får tillbaka dina pengar (till en viss summa) även om företaget som du investerar i skulle försättas i konkurs. Läs mer om hur statlig insättningsgaranti fungerar.

Om du inte vågar sätta av pengar på börsen eller i andra typer av investeringar rekommenderar vi att du istället har dina pengar på ett konto som du får ut sparränta på. Ett sparkonto med ränta kan du öppna hos exempelvis Avanza, som även har insättningsgaranti.

Nyttja våra spartips och tänk igenom alla beslut som kostar

Genom att använda dessa spartips och komplettera dem med olika investeringstyper så kan du spara pengar, samtidigt som du bygger upp din förmögenhet.

Tänk igenom vad du gör i vardagen, hur du handlar och tar hand om din kropp. Med ett medvetet handlande kommer du inte bara att spara pengar och dra ner på onödiga utgifter, du kommer även att må både fysiskt och psykiskt bättre. 

De människor som vi idag anser är rika är oftast väldigt prismedvetna, handlar inte i onödan och investerar inte i affärer som de inte tjänar på.


Lycka till med ditt sparande!

Relaterade inlägg

Budgetplanering

Budgetplanering 101: Så Skapar du en Realistisk Budget

Att skapa och följa en budget är en av de mest effektiva stegen du kan ta för att ta kontroll över din ekonomi och arbeta mot dina…

Recension av Avanza Sparkonto

Planerar du att spara pengar och investera för framtiden? Jag ger min ärliga rescension av Avanza Sparkonto, en användarvänlig plattform som erbjuder konkurrenskraftiga räntor, användbara spartips och…